Hoe God verdween uit Jorwerd

Na lang zoeken heb ik Geert Mak’s boek:  ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’  tweedehands op de kop getikt. Het was een van de eerste boeken die ik van hem las. Ik leende het destijds van de bibliotheek en wilde het al heel lang nog eens herlezen. Ik was benieuwd of ik het nog steeds zo geweldig vond en of het mij weer zou ontroeren.  Op beide vragen kan ik volmondig ja zeggen. Misschien deed het mij nú zelfs nog meer dan de eerste keer. God speelt niet zo’n grote rol in het boek. Hij is meer een symbool. In het kort komt de geschiedenis erop neer, hoe zo’n dorpje (hier in Friesland)  na eeuwen van min of meer hetzelfde te zijn gebleven, in een paar decennia enorme veranderingen doormaakt. Voornamelijk in de landbouw. Het zijn dan ook grote én kleine boeren, die een belangrijk deel van een dorp vormden. Maar tegelijk hebben alle gebeurtenissen zijn weerslag op de rest van het dorp. Geert Mak is een fijn-invoelend  verteller, die na onderzoek ter plaatse, zo iets voor je tot leven heeft gebracht. Ik eindig met een citaat, een stukje dat mij diep ontroerde:

’……..We hadden het over melkquota, robots, embryo-implantaties en hormoonpreparaten, maar aan het eind van de avond hadden we het toch weer over het land, het vee en de lucht. En in de stallen hing nog altijd de oeroude geur van melk, vermengd met hooi en een vleugje mest, de zoete melange die voorwereldlijk is en tegelijk van alle tijden, en die een mens gek kan maken van heimwee naar iets dat hij nooit heeft gekend’.

11 gedachten over “Hoe God verdween uit Jorwerd

 1. Het is een heel goed boek, vind ik. Geert Mak kan zeker wel verhalen vertellen. Het is erg raar dat ik nog nooit eens ben gaan kijken in Jorwerd. Wij komen zelden of nooit in dat deel van onze provincie.

 2. Donderdag was ik in Jorwerd, met alle collega’s bij een collega die daar woont, in een voormalig pand van een bank die ook uit Jorwert (friese spelling) verdween.

 3. Ik las het ook, toen het pas uitkwam.
  Wel goed geschreven net als zijn familiegeschiedenis in ‘De eeuw van mijn vader’, maar niet spectaculair.

 4. Dat boek is zeker de moeite waard. Hij kan ook best wel schrijven, die Mak. Als hij het nou ook nog daarbij hield zouden we daar allemaal bij gebaat zijn. Op TV vind ik hem veel te opdringerig vaak in beeld.

 5. Wij kennen Geert Mak van de Eeuw van mijn vader en het jaarlijkse boekengeschenk over die brug in Istanbul. Het boek waar jij het over hebt kennen wij allebei niet. Je hebt ons wel nieuwsgierig gemaakt. Is het boek te verkrijgen voor de iPad? Weet je dat misschien?
  Ik hoor het graag van je.
  Groetjes
  Mara

  • Sorry Mara, ik heb geen idee. Ik lees nog ouderwets gewoon boeken. Bedoel je voor de E-reader? Ik weet het niet.
   Nog een genoeglijke tijd in het mooie Spanje !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s