Een Mariajurkje

Mariakleedje in wording

Geschreven gisteren, vrijdagavond, ongeveer 8 uur. U raadt nooit waar ik aan bezig ben. Ik zal het  maar verklappen. Ik ben een kerststal aan het breien . Nou???????  Omdat ik geen lichtbruine wol heb voor de kerstfiguren, die immers oorspronkelijk uit het midden oosten kwamen en dus niet zo roze zijn als wij,  blanken, kon ik niet met een figuur beginnen.  Ik had wél roze wol, érg roze…, maar even dacht ik nog dat het misschien voor een engel wel zou kunnen, maar nee, ik ga morgen een passende kleur kopen.  Maar ik moest en zou zovast wat breien…. Ha, ik wist het. Ik kon zovast met een kledingstukje beginnen.  Ik ben nu een hemelsblauw jurkje voor Maria aan het breien. Maria moet toch wel in het blauw, stond in het boekje, dat ik gekocht had.  U denkt toch niet dat ik dit zelf verzonnen heb? Een kerststal breien???? Nee, helaas niet. Maar ik ga verder natuurlijk mijn hele fantasiekraan erbij openzetten.  Jozef wordt vast een hippe figuur en het kindje, o dat is zo leuk. Hij heeft een keurig bol broekje aan en ligt in een trappelzakje met capuchon in zijn kribbe, alles gebreid.  En straks komen de herders, daar weet ik ook wel raad mee.  Knappe stoere mannen zullen door mij gebreid worden.  Nou ja, laat ik niet op de zaak vooruitlopen, want het moet wel tegen de Kerst klaar zijn. Mocht het niet zo snel gaan, kan ik ook beginnen met een groepje, Jozef, Maria en het kindje, misschien een schaapje erbij.  Desnóóds alleen een moeder met kind. Hoewel….dan denkt men misschien aan een bommoeder, maar die zijn weer geen maagd. Moeilijke kwestie.  Wel raar hè, ik een onchristelijke, die -op z’n Vlaams  gezegd- een Maria kleedje aan het breien ben. En alles wordt daar gebreid, hè, ook de geschenken van de drie wijzen. Ik ben nu al benieuwd wat ik voor voorwerpjes of dingen die van pas komen, extra zal breien. Een lekker kussentje voor als Maria haar kindje voedt, als steun. Van die spuuglapjes, navelbandjes en slabbetjes. En voor de moeder wat Mariakoekjes om aan te sterken. Voor Jozef, die goeierd, ‘n pint bier om ‘het scheel eraf’ te drinken. Dat soort dingen. Maar na Kerst komt Pasen en het zou dan een logisch gevolg zijn om de grootgeworden Jezus aan het kruis te gaan breien……niet beledigend bedoeld, zomaar een losse gedachte.  Oké oké, een beetje mesjogge ben ik wel. Maar dat geeft niet.

25 gedachten over “Een Mariajurkje

 1. Ik zie het al voor mij: Alles te samen in een {uit-}gebreide kerststal met een tentstok in het midden om inzakken te vorkomen!

 2. Oh ik kan bijna niet wachten. Wat een idee! En Maria wordt al heel snoezig zo te zien.
  Komen die andere drie knappe kerels uit het Oosten later ook?

  • Ja, de drie wijzen of koningen komen ook, maar wanneer? Ik weet niet hoe ver ik kom. Als ik tijd heb, geef ik ze ook misschien wel vrouwelijke partners mee. Het viel mij op dat Maria de enige vrouw is. Dat kan niet meer in deze tijd, vind ik. Groetjes Th.

  • Ja, dacht ik wel. Meestal deed jij dat toch in de vroege zomer of zo, dat spel?? Ik zal foto’s plaatsen iedere keer dat er een figuur af is. Dag Hermieneke!!

   • Najaar dacht ik, maar het is vanwege web-log allemaal een beetje in de soep gelopen en alle oude spellen zijn in cyberspace verdwenen.

 3. Nou voorlopig ben je nog niet uitgebreid denk ik. Dat blauwe kleedje belooft veel goeds 🙂
  Maar voor die navelbandjes en spuuglapjes heb je wel piepkleine breinaaldjes nodig.
  En als het klaar is, maak je er dan een boek van? Zoiets als het muizenhuis? Heel erg leuk lijkt me dat.

 4. @allen: Niet te veel eer, hoor. Ik heb het ook maar uit een boekje. Natuurlijk ga ik daar zerr vrij mee om, maar de grondgedachte is van iemand anders. Ik krijg wel nu al totaal nieuwe ideeën voor buiten de Kersttijd. Hobby-en dan, hè? Het echte werken is oneindig veel belangrijker maar niet zo lollig/

 5. Wat knus! Vergeet je de kerstpoes niet? Ik heb dat altijd zo vreemd gevonden dat je daar nooit iets over hoort, iedereen heeft het over de os en de ezel maar natuurlijk was er in die stal ook een poes. Een rooie lijkt me zo. Zet ‘m op therese.

  • Jaaaaaa, túúrlijk. Wel moeilijk misschien? Moet kunnen. Dank voor de tip. Bij onze ook zelfgemaakte Kerststal was wel een herdershond, maar een kat hoort er ook bij!

 6. Hola Thérèse,
  Je bent er wel heel vlug bij. De eerste Kerstmarkt moet nog beginnen, de eerste advent zondag is er nog lang niet, eerst moet de oude baas uit Spanje aankomen, en wanneer we zijn feest gevierd hebben is het zover. Ik ga ervan uit dat bij jou “regeren is vooruitzien” een belangrijke plaats in je leven inneemt. Toch even op zolder kijken waar we onze kerststal dit jaar in januari opgeborgen hebben. Zie je wel, het werkt aanstekelijk. *wink, big smile*
  Saludos
  Albert

  • Voor de schaapjes moet ik nog aan een soort krulletjeswol zien te komen. Maar natuurlijk zullen er schaapjes komen. Als zij ‘gemakkelijk’ zijn, een hele kudde met een herdershond, die ook. Al staat daar geen aanwijzing voor. Ook niet voor een poes.

  • Ja, ik begrijp wel dat jullie een paard erbij willen. Kijk, Maria en Josef waren arm. Ze booften al met een stokoud, koppig en kippig ezeltje. De koningen of wijzen kwamen naar zeggen met een kameel. Maar altijd dacht ik met z’n drieën op een kameel? Als het mij lukt, want een paard is zo mooi en dus ook heel moeilijk te breien, zou ik de ene koning een paard kunnen geven. Ook prettiger voor de kameel natuurlijk. Nog voorkeur voor een kleur?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s