Heerlijke herfst

Tot zover valt die herfst mij reuze mee. Ik zal het maar heel zachtjes zeggen, want het kan zomaar voorbij zijn.  “Kwaster”, zei  ik laatst in de auto, want hoewel ik aan het breien was, gingen mijn ogen toch wel telkens richting natuur, “de herfst is nu op zijn mooist, denk ik…qua kleuren  dan”. Ik geloof dat Kwaster knikte. Het is dus genieten eigenlijk. Alleen jammer dat de winter erna komt. Ik heb daar een hekel aan. Als die nu een paar weken duurde, allà, maar steeds heb ik het idee dat wij een half jaar winter hebben en maar een krap half jaar lente, zomer en herfst in elkaar gepropt en dan ook nog eens een rommeltje, speciaal dit jaar. Ik leg mij er bij neer, want iets anders kan ik toch niet doen. Wel laat ik u enige herfstdingen zien, waarvan ik bij één foto niet verklap wat het is. De compositie heb ík gemaakt, maar ik heb wel deze dingen van de grond opgeraapt. Tjonge, wat zou dat nu zijn? Weet u het misschien?

En dan deze door mij gesnoeide lavendel. Ik wilde er eens –zeer huishoudelijk- van die witte zakjes voor maken en dan er de betreffende bloempjes in doen. Het kwam er niet van. Zelfs de zakjes heb ik nog niet gemaakt en ik denk dat nu de geur lang niet meer zo sterk is. Ik had het in een doos gedaan en zo open in de gang laten staan. Nee, het heeft nu geen zin meer, wel?

En als nummer 3 heb ik een gedicht voor u. Het was mij toegestuurd door een liefhebster van de Duitse literatuur en het gaat over de ……jawel, de Herfst. Hier komt het:

 Eduard Mörike:

Septembermorgen

Im Nebel ruhet noch die Welt, 
Noch träumen Wald und Wiesen: 
Bald siehst Du, wenn der Schleier fällt, 
Den blauen Himmel unverstellt, 
Herbstkräftig die gedämpfte Welt 
In warmem Golde fließen. 

 En vooruit nog een kleine toegift.

 

20 gedachten over “Heerlijke herfst

  • Is helemaal goed, Nanos! HIEP HIEP!! Ja, ze zijn groot. In frankrijk zag ik ze voor het eerst; altijd als er na de bloemen (weet ik nu) de peulen er al aan hingen en ik maar denken: zouden dat een soort heel grote sperciebonen zijn???

   • Hoi Thérèse, Ik zag dat je vanmorgen op mijn andere website bent terecht gekomen. Ik heb de link nu weer bigesteld naar Franseslag! (als ik het nu goed gedaan heb tenminste!)

 1. Ik hou van de zomer omdat je dan toch de meeste dagen mooi weer hebt, van de herfst vanwege de kleuren, van de winter omdat je dan zulke mooie foto’s kunt maken en van de lente omdat die de belofte van het nieuwe inhouden.

 2. Goed stukje. Het is toch verdomd mooi als man & vrouw samen over de natuur kunnen praten. Of in dit geval dat de één knikt als de ander wat zegt. En dan ook nog een erg mooi Duits gedicht die me meteen weer Wim de Bie als Leraar Duits te binnen brengt. Of dat personâge van de Herfst hield weet ik niet, maar ik denk het wel. In ieder geval moest die weer niets van het Voorjaar hebben. Enfin, fijne herfst gewenst iedereen.

 3. Sfeervol gedicht; het blad lijkt wel filigreinwerk, zo fijntjes. Heel mooi.
  Deze peulen kwamen ook aan de campsis (tormpetterbloem) die we in de achtertuin hadden. Een woekerklimop van jewelste.
  Ook die zagen we veel in Frankrijk.
  Planten van één familie?

 4. Ik vind herfst helemaal niks, en winter nog minder.
  Alleen sneeuw kan dat opfleuren, maar in de herfst zit dat er meestal niet in.

  Je vermaakt je er wel mee. En tot op heden vind ik deze herfst ook wel prima.

 5. In de herfst bloei ik op. Ik ben niet zo van de warmte. Daarvoor is mijn eigen jas te dik, denk ik. Ik heb deze zomer ook niet geklaagd, vond het wel prettig..
  Waarom zou lavendel in een open doos sneller achteruit gaan dan in stoffen zakjes?

  • Juist daardat het in een zakje zit en vaak dat zakje weer tussen de kleding. Nou ja, ik weet niet of ik daar nu nog puf voor heb trouwens.
   Geniet maar met volle teugen van de herfst, Martine. Hou je ook van de winter??

 6. Maak van die lavendel gewoon een aardig bosje, touwtje er om en klaar. Door het gefrutsel komt de geur weer helemaal los en heb je zonder veel moeite toch weer plezier van lekkere luchten.
  En die kleuren van bomen en struiken enzo vind ik aardig, maar voor de rest… Och, elk seizoen heeft iets leuks, denk ik dan maar vol goede moed en tegen beter weten in. diepe zucht

  • Dank voor de tip, Aleida. Ja, het moet niet te veel moeite kosten. En die herfst, hij valt nog steeds mee, maar daarom schreef ik het ook met enige reserve. Stormen, regen en daarna winter zie ik absoluut niet zitten. *zucht een héél diep* , ben het met je eens, hoor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s