Boekenweekgeschenk

Het LieverdjeU weet wel, hè, dat je met het Boekenweekgeschenk op zondag, gisteren dus, gratis met de trein mag reizen, waar je maar heen wilt. Sinds een paar jaar maak ik daar ook gebruik van.  Het heeft iets feestelijks al die mensen met hun boekje. Volgens mij zijn ze ook vrolijker dan normaal.  Voor niks, gratis is mooi meegenomen maar vooral is bijzonder dat je nergens heen moet, dat je zomaar wat kunt reizen.  Ergens uitstappen en later weer doorreizen, dat mag allemaal van de NS. Voor de vorm ging ik ook even nadenken, maar diep in mijn hart wist ik dat het toch weer Amsterdam zou worden.  Ik voel mij daar lekker, dus waarom zou ik ergens anders heen gaan? En het ís ook weer een reuze leuke middag geworden. Ik ging in mijn eentje en dat vind ik soms een waar genoegen.  Je bent dan helemaal je eigen baas en niemand wordt ongeduldig als ik ergens uitgebreid wil kijken of plots van gedachten verander en als ik verdwaal, wat mij regelmatig gebeurt, is dat ook helemaal míjn eigen schuld. Thuis had ik wel even op de plattegrond gekeken waar ik precies heen zou gaan. Dat werden ‘de 9 straatjes’, ergens in de Jordaan met aparte  winkeltjes en leuke straatjes, ja, dat ligt mij wel.  Ik stapte in de goede tram om naar het Spui te gaan, maar…vergissing nr.1: ik reed door tot het Leidse Plein. Nou ja, zo erg is dat niet. Loop ik toch gezellig even terug. Ik liep dus wederom over de Singel, de Prinsengracht, maar waar was nu het Spui ook weer? Ik had mijn plattegrond meegenomen én mijn bril, maar ik kwam er niet uit. Eventjes vragen dan maar. Oké even later stond ik op het Spui. O ja, daar is de Atheneum Boekhandel en de het American Bookcentre; het is tenslotte Boekenweek, dus even kijken dan maar.  

Jee, wat een boeken, zeg, vooral in de laatste. Een heerlijk gezicht, een hoge trap met helemaal naar boven boeken, boeken en nog eens boeken. Ik heb er een paar foto’s van gemaakt. Ook van het Lieverdje, daar is toen in de flowerpowertijd heel wat gebeurd. Ik droom even weg, terug naar lang geleden…en ben weer in het heden: ”waar ging ik ook weer heen? O ja, naar de 9 straatjes”…ze werden op mijn kaart helemaal niet genoemd, dus maar weer even gevraagd. Ik zal u zeggen, van die 9 heb ik er maar twee gevonden, de Runstraat en de Huidenstraat. Maar goed, het was er leuk, al waren er enkele niet open. Eenmanszaakjes waarschijnlijk en geef ze eens ongelijk. Een mens wil niet altijd werken.

Ik ga nog wel eens terug, al is het maar om die andere zeven straatjes ook te vinden.  Zo, beste lezers, ik ga nu even stoppen, maar mijn verdere avonturen hoort u nog wel. (Wordt vervolgd dus)

Advertentie

18 gedachten over “Boekenweekgeschenk

 1. En het is zo eenvoudig Therese. Als je vanaf het CS komend het Damrak afloopt tot de Dam, daar dan rechtsaf schuin overheen loopt en links langs het Paleis gaat, steek je de NZ Voorburgwal over en loop je rechtdoor zo de belangrijkste van dat winkelstraatjesgebied in. Loop het helemaal uit en je passeert alle grachten van belang. De laatste is de Prinsengracht. Kijk op de brug daar eens naar rechts en houdt de tranen in. De Westertoren in volle glorie. Loop je daar dan rechtsaf kom je in de Jordaan terecht, linksaf is richting Elandsgracht en Leidseplein….Volgende keer gewoon vragen hoor, ik wijs je de weg…

  • Ja Leo, zal ik zeker doen, dat even vragen. De weg naar de 9 straatjes is mij nu volkomen duidelijk. Maar ik ben een ster in verkeerd lopen, slecht in kaart lezen, heb zeer weinig richtinggevoel, maar ja…het brengt mij soms wel bij verrassende dingen en ik ben het gewend; ik erger mij niet aan mijzelf.

 2. en die 9 straatjes zijn opgedeeld in 3 blokken, eigenlijk zijn het m.i. maar drie straten. Nu ja zoiets was het.
  Wat herkenbaar; ik ga daar en daar heen en vervolgens kom je al verdwalend overal en nergens te recht. Zo doe ik dat dus ook altijd. En ik zeg dan tegen iedereen dat ik graag wandel

 3. http://Www.cortina.nl Dit is een leuk papier zaakje en zit in de Reestraat; ook een van de negen straatjes. Alleen door Amsterdam zwerven is idd heerlijk. Of met een gelijkgestemde, dat is nog leuker. Voor mij is Amsterdam de mooiste en leukste stad van de hele wereld en ik kan het weten 🙂 Oke, misschien na San Francisco.

 4. Ja, leuk zo’n zwerftochtje. Amsterdam is gewoon top. Overdag dan.
  We waren een paar dagen in Rotterdam. Ook erg leuk, maar dan toch weer heel anders 😉

  • Hoi Wieneke, ik ben nogal dol op A’dam, maar Rotterdam vond ik ook altijd leuk. Maar ik ken er de weg niet zo en het is voor mij veel verder ook.
   Groetjes Th.

 5. Leuk hoor zo’n uitstapje helemaal voor jezelf! Huidenstraat heeft mijn zus een blauwe maandag gewoond. Ik wist niet dat dat één van de 9 straatjes is.

 6. Lekker even alleen erop uit. Vroeger gebeurden er volgens mij veel meer leuke dingen om de mensen eens wakker te schudden. Nu worden de mensen wakker geschud, door de vreselijkste dingen, elke dag weer 😦

 7. Ik loop daar altijd maar wat rond en let eigenlijk niet op de straatnamen. Verdwalen doe je toch niet want Amsterdam is tenslotte geen wereldstad. Maar wel gezellig. En die boekwinkel: ja, vertel mij wat!

 8. Ik heb zondag ook gereisd met het boekenweekgeschenk. Vanuit Den Haag terug naar huis. Het was rond 17.00 uur en het was niet eens zo druk in de trein. Dat heb ik weleens anders mee gemaakt op die gratis reisdag. Ach ja die 9 straatjes… Ze zijn leuk maar wat maakt het uit dat je ze niet allemaal hebt gevonden. Je hebt een leuke dag gehad.

 9. ja, je maakte er gebruik van.
  En dat deden veel meer mensen.
  Op zich vind ik het jammer dat het alleen op een bepaalde dag kan, maar ach, het is leuk.
  En Amsterdam is dat zeer zeker ook.
  Toch vind ik dat op zondag alles dicht moet.

 10. de 9 straatjes, daar waren wij eind vorig jaar nog. We konden ze ook niet alle 9 vinden en vroegen de weg. Leuke winkeltjes. Je kunt inderdaad het beste alleen gaan of met iemand met wie je helemaal op één lijn zit. Ik was met collega’s en dan kom je toch niet overal waar je wel zou willen.

 11. Ah die straatjes. Ik heb er eens een klein optrekje gehad in de Reestraat. Heerlijk. Ik loop daar ook heel vaak. Misschien kom ik je eens tegen en kan ik je de weg wijzen. Wat trof je mooi weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s