Bij de Looier

Aldus liep ik wat te dwalen door de twee straatjes. Aangezien ik de andere zeven niet meer kon vinden, wandelde ik maar waar het mij leuk leek. Zo liep ik de Lijnbaansgracht op, die Kwaster nog eens geschilderd heeft. Dat wil zeggen dat hij het  ‘Uitzicht op de Lijnbaansgracht’ weergaf, het punt waarop wij uitkeken, toen wij jaren her  in het allerlaatste huis van de Brouwersgracht (bij de Marnixstraat) een verdiepinkje bewoonden.  Zo liep ik langs een antiquair en keek eens in zijn etalage en mijn hart sloeg over. Ik zag twee beeldjes, twee schattige musjes én ik zag ook een poes op een voetstukje. Dáár ging ik natuurlijk wel even naar binnen, alleen maar om te kijken, even te voelen en naar de prijs te vragen. Een vriendelijke man gaf mij ook een tak in handen, waarop drie musjes zaten, hij liet mij de poes van dichtbij zien én de twee losse vogeltjes en noemde de prijzen. Niet goedkoop, maar ook niet echt duur. Ik zag dat ernaast nog meer antiek te zien was en besloot even daar te gaan kijken om er eens rustig over te denken. Het ene winkeltje na het andere kwam en veel vitrines, barstensvol met mooie, ouwe dingen. Plots ging mij een licht op: “Ik ben, geloof ik, in de Looier beland”. Ik denk dat ik het van verbazing hardop zei, want een meneer beaamde dat. Voor wie het niet weet, daar zitten allemaal antiquiteitenzaakjes dicht opeen, overdekt. De hoofdingang zit op de  Looiersgracht, vandaar de naam de Looier. Ik was er wel eens geweest, maar lang geleden. Dat was smullen daar. Zo veel prachtige dingen, veel te duur voor mij, maar evengoed kan ik daar wel van genieten. Ik zag o.a. twee prachtige ‘netsukes’,kleine  Japanse beeldjes, eigenlijk een soort knopen, die een grote rol spelen in het boek wat ik nu lees. Zeer erotische netsukes, prachtig gemaakt, van ivoor en wel € 500 of meer; dat weet ik niet meer. Ik besloot, denk ik op dát moment, de vogeltjes te kopen of de poes en wilde dus teruggaan naar de winkel waar ik binnengekomen was.

Ik liep en zag steeds weer nieuwe dingen; daar was ik dus nog niet geweest. Twee keer heb ik het moeten vragen, maar het is ook een doolhof, iedereen verdwaalt er…’ werd mij verzekerd. En dat zal best goed voor de handel zijn, denk ik zo.  Ik liep volgens de aanwijzingen en jawel op een gegeven moment was ik weer bij het bewuste winkeltje, ‘het meubelmannetje’ zoals iemand hem aanduidde. Het was een moeilijke keus, hoor maar het werden toch die twee losse (bronzen?) musjes. Ik laat u twee foto’s ervan zien. De ene staat vol rommel en daartussen de mussen (ik had die dag niet opgeruimd) en op de andere staan ze keurig en artistiek, in hun volle lieflijkheid. Nou?? Ik ben er zó blij mee.

 

18 gedachten over “Bij de Looier

 1. Aaahhhhhhhhhhhh… zo moppig vind ik ze. Heerlijk he, om je zelf zo in de watten te leggen. Gelukkig komen ze weer meer voor, musjes. Van de week zat een stel op een bankje brood te eten. De musjes dromden op de grond bijeen om gezellig mee te eten en een ervan ving keurig een mini stukje brood. Van dat oeverloze gevoer van eenden enzo in singels, welja, pleur er nog maar een brood in, word ik agressief, maar dit was schattig.

 2. Ahhhh Sijssies! Je weet toch dat Amsterdammers maar 2 soorten vogels kennen; sijssies en drijfsijssies. Maar dat stukje Amsterdam kende ik niet en dat klinkt erg leuk voor een komend bezoekje.

  • Wat leuk Bert, dat je komt reageren. Als je naar de Looier wilt, tram 2, halte Elandsgracht. (Neem een dikke portemonnaie mee, voor een mooi cadeautje voor je lief)

 3. Ze zijn hoe dan ook mooi, erg mooi zelfs.
  Familie in Groesbeek noemt alle vogels mussen; dat heeft ook wel wat: ‘waar is hier de mussenwinkel?’ toen ze vogelzaad wilden kopen.

  • Ja, net als in A’dam, maar of het nog steeds zo is, betwijfel ik. Maar in Groesbeek kennelijk wel.
   Ik drukte laatst op jouw nieuwe atavar en ik zag dat het uit een aardappel gesneden is. Is toch zo, hè? En zelf gedaan?

 4. Als wij met mensen van buiten de stad de bekende stadswandelingen maken komen hier heel vaak voorbij. Soms wil men graag naar binnen, al was het maar omdat er zoveel te zien en te koop is. Jammer genoeg stijgen de prijzen wel sterk hier, soms ten onrechte, een andere keer helemaal marktconform. Maar een leuke tussenstop is het wel natuurlijk…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s