Ha! Even opscheppen

Ja, dat mag wel, want het gaat niet over mij. Het gaat over mijn moeder. Wij bezochten haar gisteren en bezichtigden ook meteen de schilderijententoonstelling, waar zij aan ‘meedoet’.  Er hingen er veel. Maar de meesten kwamen mij zeer bekend voor. “Kwaster, ze zijn allemaal van mijn moeder..”, merkte ik op. “Nee, wel veel, maar … even zoeken … hier is er een van M.d.L  (of zo iets), die zijn weer allemaal van je moeder … even kijken … die portretjes zijn niet van haar … hier is er eentje van ene Aukie … die zijn weer allemaal van je moeder …  ja er zijn er heel veel van je moeder !”  “Ha! Daar ga ik eens flink over opscheppen! Stel je voor dat mijn moeder haar scheppingen weghaalde … wat zou er overblijven? Bijna NIKS! Wat zouden die andere dames in ’s hemelsnaam gedaan hebben al die middagen?”, riep ik. En zo was het. Ik zal u even uitleggen hoe het gekomen is. Mijn moeder (94) volgt al enkele jaren schilderlessen op Woensdagmiddag bij Jan Detrie. Hij komt daar les geven en alle dames zijn dol op hem. Hij neemt een pak kunstboeken mee, waaruit men kan naschilderen of als inspiratiebron kan zien of men mag zelf natuurlijk  wat verzinnen. De meesten geven de voorkeur aan wat houvast. En zo gebeurt het dat mijn moeder moedig naar Monet schildert, naar Renoir en vele anderen, naar foto’s maar ook naar Fiep Westendorp voor de achterkleinkinderen én omdat zij het zelf leuk vindt . Ik zal u wat foto’s laten zien. Mijn moeder is veruit de beste en dat moet zij zelf ook in alle bescheidenheid toegeven. Maar het is zo. Moge zij nog lang doorschilderen …

12 gedachten over “Ha! Even opscheppen

 1. Paf, ik zit hier helemaal paf!
  Geweldig, wat kan jouw moeder leuk schilderen. Vrolijke kleuren, geinige aanpak. Natuurlijk mag je opscheppen! Ik zou finaal de hele dag naast mijn schoenen lopen met zo’n creatieve ma, die toch niet echt meer tot de jongsten behoort.
  Nogmaals: petje af voor mevrouw Coba Aarts.

 2. Ik sluit mij helemaal bij de vorige spreekster aan. Geweldig, wat een kleuren. En die zeemeeuw, die zou ik zo aan de muur hangen. Ze heeft je talent geerfd…. Schilderde ze vroeger ook of is ze hier op latere leeftijd mee begonnen?

  • Vroeger, maar wel na haar 45e (schat ik) ging zij op een wandkledencursus, later boetseren en dat laatste deed zij heel lang, tot haar habdeb niet meer wilden. Schilderen lag haar niet zo, zei ze. Maar toch wel kennelijk.

   • Mijb habdeb willeb ook biet meer zo. Verrek wat is er met obs toetsebnord aab de habd?

 3. Great! Hier mag je gerust over opscheppen hoor.
  Het wandelend paartje met kind en hond is een plaatje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s