Hoofdstuk 2 Daar is het Kindje Jezus dan

december 2012a 086

Verteller Th.:” …en het gebeurde midden in de nacht, dat het Kindje ter wereld kwam. (Nog net vóór twaalven gelukkig, want anders zouden al onze kalenders niet meer kloppen.)  Wij wachtten en wij wachtten en ik moet intussen eventjes in slaap gesukkeld zijn, want opeens was er een licht, een groot hemels licht. Boven de stal zweefde namelijk een engel en die zong helemaal in zijn eentje* : “Glo ho ho ho ho hóo (5x) …ria, in excelsis De ee o enz.”  En ja hoor, ik zag een opgeluchte Maria en een blije Jozef en dáár in de kribbe, ja hoor, daar lag het Kindeke, helemaal tevreden en nu al keek het pienter om zich heen.december 2012a 125

De tijd ging kennelijk snel, want opeens waren daar de herders ook al. Zij waren de kleine Johannes achterna gehold, want die rende als een  speer naar de stal, ontzettend nieuwsgierig naar zijn cadeautje. Gehaast groette hij een glimlachende Jezus en zocht met zijn ogen de stal af. En ja, oooooooooooooooo  wat was dat?

december 2012a 089Een schoonheid van een Oosters meisje* met lange vlechten en ogen zo helder, dat de eenvoudige herdersjongen bijna van zijn stokje ging. Kortom: liefde op het eerste gezicht.  En het was wederkerig ook nog, want zij zei gauw: “Dag kleine Johannes, mag ik jouw vriendinnetje zijn?”. De jongen wist niet wat hij hoorde en hij begon te stotteren, aldus: “J jjj jaaj ja, ikik w wil wwwel”. Nou ja, laten we die twee maar even met rust, nietwaar? Voor het grote gebeuren doen zij er niks toe natuurlijk. Maar… wat liefde ertussen, jawel, dat is altijd romantisch, vooral voor de vrouwen, die dit lezen.  Verder ging alles gewoon zoals ieder jaar. Maria stond te stralen en trots te zijn, Jozef idem dito, de os blies maar door en het werd dan ook lekker warm in de stal, de ezel blakte uh balkte, de schaapjes mekkerden en de herders waren heel beleefd en vriendelijk en gaven dingen cadeau, die zij konden missen, arm als zij waren. Iedereen was gelukkig en blij. Het was toch allemaal weer goed gegaan

……….  Zo vast wat aanwijzingen voor de spelers, die morgen hun rol moeten vervullen. “Hee, jullie daar tussen de  coulissen, nog even geduld, hè? Ja, we zijn wat verlaat vanwege alle toeristen in de stad hier. Maken jullie je  maar zo vast klaar, trek je sluier recht, zet je pinopet op, al naar gelang en repeteren, oefenen zo dat alles morgen leuk en gezellig kan worden”.  december 2012a 133

En tot het publiek sprak de vertelster: Verder mag ik nog niks verklappen. Let op, want dit wordt een zeer bijzonder feest, heel anders dan vorig jaar”.

  • De andere engelen zijn helaas nog niet gebreid, wegens oponthoud door KerstBALLEN.
  • Een nieuw figuur, is wel afgebreid. Een lief vriendinnetje, omdat voor een kleine herdersjongen het saai is alleen met oude mannen op te trekken.

8 gedachten over “Hoofdstuk 2 Daar is het Kindje Jezus dan

  1. Ik sluit me helemaal aan bij René. En liefde, dat was precies wat er altijd aan het kerstverhaal ontbrak, ik vond het altijd een beetje steriel. Zo’n maagdelijke zwangerschap en allemaal ouwe knarren op kraamvisite, dat is toch geen feest.

  2. Ho ho, Liefde is niet alleen voor vrouwen die dit lezen! Ook andere vrouwen zullen belang hechten aan veel liefde en geluk. Ik vermoed dat het ook geldt voor mannen, al speelt daar sex en geld ook een belangrijke rol.

  3. Hè ja, liefde in de kerststal, dat maakt het verhaal direct veel menselijker al was Jesus dan van goddelijke komaf. Wat zou zijn vader (de èchte) hier van zeggen??

    • Nou Bertie, voor zover ik weet, is daar het motto: “Gaat en vermenigvuldigt u”, waarvoor deze jongeluitjes nog veel te jong zijn, maar dát denk ik dat er gezegd zal worden, hoewel ik dat allemaal een vreemd geheel vind. Ik zie het maar als een traditioneel sprookje.

  4. En elk jaar wordt Jezus opnieuw geboren, steeds datzelfde kindeke. En het wordt maar niet ouder. Je vraagt je af hoe zou dat kind opgroeien en zich ontwikkelen? Het verhaal begint en komt nooit verder. Totdat het Pasen is en dan herdenken we het eind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s