Hoofdstuk 5 Daar komt de bruid

januari 2013 140

Verteller: “Over die merkwaardige bruid zou ik u nog wat vertellen. Een typerend rooms katholiek verhaal, vind ik.  Alleen zo’n soort bruid al.  Een Brabants meisje van wie je zo kon zien, dat zij waarschijnlijk nooit zou trouwen, veel te preuts en te weinig sexappeal en ook nog eens overdreven godsdienstig. Een béétje vroom en braaf, goed, dat is nog niet zo gek, maar zo als onze Toos… nee br… Maar goed op een dag kwam er toch een man voor haar opdagen,Kees geheten,  zelf ook zo’n soort uh… sulletje, zullen we maar zeggen. Nou ja, voor hen beiden was het leuk natuurlijk. De man kocht een donker pak en Toos wilde een klassieke witte bruidsjurk. Tot zover kunnen de niet-katholieken het nog goed volgen. Maar wat gebeurde er nu? Op de dag, die de mooiste dag van hun leven zou worden, zei de bruid op de bekende vraag:  “Neeje…dâ willik nie meer!” Iedereen was verbijsterd, het werd doodstil in de kerk en de a.s. bruidegom vroeg verontwaardigd: “En waorom dan nie, Toos?”  “Omdattik liever ‘een bruid van Jezus’* wil worden, nu het zukke mooie Kerstdaogen zijn, Kees! “, antwoordde de bruid al even verontwaardigd. En zo geschiedde… Wat de Here Jezus ervan dacht, zullen we nooit te weten komen, want die was nog maar een kindje. Zo, dan begrijpt u tenminste waarom er een bruid in het Kerstverhaal meedoet.

januari 2013 141En dan ja… zullen we nog wachten op de drie Koningen of denkt u ook een beetje als ik: “Ach, dat duurt zo lang en ze zullen wel weer met mirre, goud en rabarber komen. Voor ons hoeft dat niet”. Trouwens misschien duurt het extra lang dit jaar, want gisteren kwam plotseling de (nieuwe) jonge kameel al aandraven, zonder de Koningen. Je kunt het zo’n dier niet eens kwalijk nemen, want voor hem was het de allereerste keer. “Hee, de kameel”, zei Jozef verbaasd. Even dacht hij ook aan  het goud, want de huur van de stal moest nog betaald worden.

januari 2013 136En dan nog iets, het allerlaatste dan. Op 1 januari, toevallig de verjaardag van kleinzoon Rein, werd men ook nog opgeschrikt door een groot blauw ding boven in de stal. Iedereen schrok verschrikkelijk, behalve het Kindje Jezus, die zijn armen uitstrekte en meteen begreep, dat het een BALLON was voor Hem en ook om een gezellig EINDE aan het Kerstverhaal te maken. Slim Kindje, nietwaar? Dat zou nog wel eens heel wat kunnen worden.

EINDE   

*De nonnetjes oftewel zusters, die in een klooster wonen, noemen zich de bruiden van Jezus of Christus. Toos werd dus een nonnetje en ging in een klooster wonen, werken en bidden.

 

Advertenties

22 thoughts on “Hoofdstuk 5 Daar komt de bruid

 1. Oh bah, een non. Ik heb het niet op nonnen, dat zijn van die rare vrouwen. En dan zomaar die arme Kees met zijn hoge zije op voor JL laten staan en meneer pestoor niet te vergeten…..
  Ik vinnie dat Toos lekker bezig was. Nee, echnie!

 2. Tja, nonnen, ik kreeg les van ze op de lagere school, ze kwamen van de afdeling Veldhoven. Niettemin groeide ik redelijk normaal op.
  Kees mag blij zijn dat hij van die kwezel af is en Jezusje heeft er niets mee gelden 🙂
  Al met al is dit het leukste kerstverhaal dat ik las.

 3. kindje Jezus zal heel wat blijer met de ballon = blon geweest zijn dan met dat mirre goud en die rabarber. Ik vind het zo wel een bevredigend einde. Misschien kun je volgend jaar beginnen met de scheiding van de bruid? Dan kan ze toch weer mee doen in het kerstverhaal. Maar ach dat is nog zo ver vooruit, ik zal er over ophouden..

 4. Wat doe je eigenlijk met mirre? Ik bedoel: is dat wel een leuk cadeautje? Ik ken diverse dames die enorm geleden hebben door verschrikkelijke nonnen in hun schooltijd. Als het gesprek er eens over gaat, dan lopen die vrouwen nog steeds knalrood aan van pure woede en hun stem gaat overslaan. Vandaar mijn idee dat nonnen rare bahvrouwen zijn. Zelf ken ik er geen een, hoor.

  • Mirre = iets met etherische oliën. Tja nonnen, ik heb daar ook nare ervaringen mee, op de lagere school. Ik word nog net niet rood enz. maar ik droom er nog wel eens van. Ik heb een schitterend verhaal over een aanvaring tussen een non en mijzelf, maar ik weet niet meer of ik het al niet eens verteld heb. Je wordt ouder en je blogt langer…begrijp je?

   • Nee, dat verhaal ken ik niet, dus geef hem maar van katoen, Thé. Laat lezen die aanvaring 😉 Heb je haar een knal verkocht? *kijkt bij voorbaat al rellerig*

 5. Jij hebt je toch wel een rotje gebreid alles bij elkaar. Ga je nog verder? Het breien der gehele wereldbevolking? Dan moet je wel opschieten want er komen er elke seconde een paar bij 😉

 6. wat een prachtig verhaal weer. Vind het wel sneu voor ‘ons’ Kees dat hij zo voor joker stond. Volgens mij is Toos op die manier wel een aflaatje armer.
  En ach, die nonnen; ik heb alleen leuke herinneringen, vooral die keer dat ik met een vriendin was gestrand in Luxemburg qua vervoer naar ons hotel en ik 2 nonnen een lift heb gevraagd. Onder escorte kwamen we het hotelletje binnen, en aangezien de hal tevens de plaatselijke kroeg was, baarden we nogal wat opzien

 7. Ik maar zoeken naar dat onbevlekt ontvangen zijn van Maria, hoofdpersoon in het kerstverhaal. Onbevlekt zoals de nonnen, die natuurlijk nooit of te nimmer toegeven aan de verlangens van een normaal mens. Neuh, als bruid van de heer doe je dat niet…..wonderlijk. Maar het verhaal wat je hier vertelt is erg grappig en past goed bij de dag van vandaag natuurlijk…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s