Een Neanderthaler

juni 47 02Nou ja, zeg! Zoals u misschien weet, ben ik roodharig. Vroeger was dit een regelrechte ramp voor mij. En daarbij had ik nog heel veel krullen ook. Het toppunt van ellende, dat begrijpt u wel. Ik werd vaak uitgescholden voor ‘vuurtoren’ en allerlei andere dingen. Bovendien was de mode, toen ik ongeveer 16 jaar was, sluik haar, lang of kort, maar zeker geen krullen. De volwassenen zeiden steeds: “O wat een prachtig haar heb jij!”, maar dat zeiden ze maar om mij te troosten. Een moeder van een vriendin had ook eens gezegd: “Rood haar en elzenhout, zijn niet op goede grond gebouwd”.  Niet dat ik het helemaal snapte, maar het was niet goed, dát begreep ik wel. Enfin, mijn leven was niet veel soeps qua uiterlijk dan. O ja, sproeten had ik ook al om het beeld compleet te maken. Gelukkig had ik niet van dat ‘peentjeshaar’ maar meer donkerrood. Ja, het kan altijd erger natuurlijk. Maar tegen mijn 16e begonnen mijn vriendinnen het mooi te vinden; ze zeiden zelfs dat ze er jaloers op waren. Geleidelijk, heel langzaam, hoor, begon ik er over heen te raken en er nog véél later zelfs blij mee te zijn. Jawel. Tot gisteren … er was n.l. een bijeenkomst in Breda (mijn geboortestad nog wel) van mensen met rood haar. Natuurlijk ging ik er niet heen. Ik had wel andere dingen te doen en pssst, niet verklappen: mijn haar is wat lichter geworden door hier en daar wat wittigs ertussen(“zilveren draden tussen het gou –houd”…zingt Kwaster soms) en stel dat ik dan niet door de keuring zou komen… enz. En wat las ik nu in de krant? Er komen steeds minder roodharigen, misschien sterven wij zij wel uit, want door de multiculturele samenleving komen er steeds meer donkere mensen bij en de roodharigen … nu komt het: …stammen af van de Neanderthalers. Ik stam dus NIET af van de homo sapiens, maar van die domme kromme oerprimitieve aapmensen of mensapen, weet ik veel. Nou, ben ik weer helemaal terug bij AF als het ware. Gossiepietje, wat nu?

14 gedachten over “Een Neanderthaler

 1. Ten eerste heeft mijn vriendin ook rood haar en ten tweede is het helemaal niet zo duidelijk of die Neanderthalers wel zo dom waren.

 2. Rood haar, vooral donkerrood, is toch prachtig? Dat van die neanderthalers klinkt mij op het eerste gehoor in de oren als onwetenschappelijk gezwam, maar dat is waarschijnlijk een vooroordeeltje van mij. Niet dat ik iets tegen neanderthalersers heb, integendeel, die mensen zijn in het verleden afgeschilderd als dom en onbeschaafd maar daar is men van aan het terugkomen las ik. Hoe dan ook, zoals je zegt, verschil is juist leuk.
  Ik weet nog een leuk verhaal over roodharigen uit een boek van Van Gulik, ik meen Moord in Canton. Als je het niet kent zal ik het een keer vertellen.

   • Dat van die Neanderthalers zou best niet kunnen kloppen. Het stond hier in het plaatselijk krantje, dus…? Maar ik vond het wel een interessant idee, haha!.

   • Eigenlijk zou je gewoon het boek kunnen lezen, is vast wel te verkrijgen waarschijnlijk 2e hands. Het gaat niet speciaal over rood haar hoor, het zijn detectives die spelen in het China van de 7e eeuw, en Van Gulik was een mens die de moeite waard is om te leren kennen. Heel erg aan te raden.

 3. Ik heb nooit begrepen waarom roodharige kinderen gepest werden. Ik vond en vind rood haar zo bijzonder. En dat is alleen maar toegenomen nu ik weet dat zij een andere afstamming hebben. Anders roept bij mij altijd interesse op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s