Het Zuiderzeemuseum

weblog 001Afgelopen zondag zijn wij naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen  geweest. Er is daar een tentoonstelling die ‘Nederland in 7 overstromingen’ heet.  Niet zo’n opwekkend onderwerp natuurlijk, maar misschien toch wel interessant, dachten wij. En ja, dat was zo en bovendien had men er veel werk van gemaakt. Het leek daarbinnen net echt wild en woest water met stormgeluiden, een loeiende koe en halfvernielde  huisjes met kapotte inboedel en zo meer. Er werd van alles uitgelegd over de diverse  overstromingen met verslagen van ooggetuigen van toen. Er waren foto’s en heel veel schilderijen, vooral van ene Mastenbroek. Die heeft ook schilderijen gemaakt van het afsluiten van de Zuiderzee. Indrukwekkend allemaal.

weblog 006weblog 008

Ook een mooie tentoonstelling is de Reis rondom de Zuiderzee. Wij hadden die al eens gezien maar het was best leuk die nog eens te bekijken. De kleding van HIndelopen en Spakenburg, het aardewerk van Makkum en nog veel meer.

weblog 041weblog 039

Aansluitend daarop was er nog modern aardewerk, geïnspireerd door het klassieke van vroeger. Enfin, wij hadden een gezellige en leerzame middag. Ook nog even gelachen met foto’s maken –u kent dat wel- met je hoofd in een gat te steken en dan ben je opeens een Volendams echtpaar.

weblog 021weblog 014

klik op foto’s voor groter

Advertenties

9 thoughts on “Het Zuiderzeemuseum

  1. Het Zuiderzeemuseum bewaar ik voor het wat mooiere weer. Of was dit allemaal een binnenactiviteit. Ja leuk, die poppen in klederdracht waar je je hoofd door kunt steken. hebben wij afelopen zomer in Frankrijk gedaan.

  2. Hahaha, staat jullie goed, die Volendamse pakjes! Zo’n tentoonstelling lijkt me wel aardig, maar dan zonder geluiden graag.

  3. Ach valt nog mee. Wij hebben hier in de loop der geschiedenis toch zeker een 30-tal serieuze overstromingen gehad en dan bedoel ik natuurlijk niet ondergelopen kelderthjes na een fikse regenbui.

    • Ja Aron, in jullie straat, bedoel je? Misschien is dat een goed idee voor het Gorinchem’s museum ná de Stoelen. Zal ik zo vast wat Waterschilderijen gaan maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s