Flessenscheepjesmuseum

DSC02459Het was een idee van zoon Martijn om gisteren zondagochtend eens naar het Flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen te gaan. Wij waren daar nog nooit geweest en het trok mij eigenlijk ook helemaal niet. Maar Kwaster en zoon haalden mij met alle macht over de streep. “Misschien zit er wel een scheepskat ergens aan boord, Mam” was M. zijn sterkste argument, terwijl Kwaster dreigde zonder mij helemaal niet te gaan. Ik ging dus ‘overstag’.

DSC02458Het museumpje staat tegenover de (eindelijk) gerestaureerde Drommedaris. Wij werden allerhartelijkst welkom geheten door een knappe meneer die wel iets weg had van een verleidelijk zeeman. Hij begon meteen iets heel interessants te laten zien: achter een houten deur kon je de spui van weleer zien, toen er nog gespuid werd. Het water was toen een open riool, dus u begrijpt…  Het huisje waarin het museum gevestigd is, is er later overheen gebouwd. Dat was al erg leuk om te weten.

Ja, en toen de flessenscheepjes, hè?  Men was begonnen met ongeveer 200 flesjes maar het groeide al snel uit tot  ? –ik weet het niet meer- boven de duizend in ieder geval. Onze gids vertelde ook dat de zeereizen vroeger lang duurde, dat er na een tijd genoeg lege flessen aan boord waren en dat men zodoende zich ging vermaken met scheepjes te maken. Wij zagen ook een filmpje hoe men dat deed. Er zijn twee manieren, de 1e is het scheepje te maken buiten de fles en alles voorzichtig in te klappen als het de fles in moet en dan ook weer uit te klappen; de 2e is het scheepje meteen in de fles te maken, met allerlei dun, lang gereedschap, dat daar ook te bezichtigen lag. Dat was allemaal heel interessant.

DSC02456DSC02463DSC02438DSC02468Maar het waren wel héél veel scheepjes, hoor. Ze stonden of hingen OVERAL, zeg. “Ik zie nergens een scheepskat”, begon ik dan ook te zeuren. Ja, je moet toch wat tegenwicht bieden, nietwaar? Maar ik genoot wel en dat zagen ze ook best. Maar ik moet u zeggen: het leukst en mooist vond ik de ‘rare’ scheepjes, de echte vrouwelijke boegbeelden, die geheimzinnige oude spui IN/ONDER het huisje, de religiosa en andere dingen in flessen, de héél kleine bootjes in een fietslampje bijvoorbeeld, de curiosa dus. Ik plaats hier wat foto’s als een  algemene indruk en in het vervolg komt nog wat van het leuks, zeg maar. Morgen of zo.

10 gedachten over “Flessenscheepjesmuseum

  1. Voor de liefhebbers zal het wel interessant zijn, zelf zou ik gauw uitgekeken raken op dit onderwerp. Kenmerken van verschillende schepen lijken me makkelijker te herkennen in grotere modellen 😉

  2. Je moet daar wel een aardig vaste hand voor hebben, zulk priegelwerk op een deinend schip. Er zal dus wel enige tijd hebben gezeten tussen het ledigen en weer met scheepjes vullen van de flessen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s