Paleis het Loo

blog 005 blog 004 ‘klik op foto’s 

‘Zin in een dagje Paleis? Ik heb kaartjes voor jullie’, schreef Facebook-vriendin Joyce . Nou, dat leek ons wel. Ook Kwaster vond het een mooi idee. En zo togen wij naar Apeldoorn, eerst naar het huis van Joyce en haar man. Wij dronken koffie, wij lunchten maar vooral praatten wij honderduit. Het was leuk om elkaar in het echt te ontmoeten. De heren doken in de genealogie, dus dat was ook al een mooi aanknopingspunt. Het was zelfs zo gezellig dat wij bijna vergaten dat wij ook voor het Paleis kwamen. Maar wij kwamen er.

De tentoonstelling van Sisi was er nog. Ik zou daar niet speciaal voor gegaan zijn, maar nu wij er toch waren… ‘eventjes maar Kwaster’ zei ik. “En dan gauw naar het echte spul,  de schilderijen en kamers en de tuin, als het droog is’. U moet weten dat ik vroeger dol was op de Sisi-films met Romy Schneider. Maar nu was ik helemaal afgekickt. ‘Even snel er langs lopen’ was mijn voornemen. Kwaster ging er even bij zitten. En o oo wat zag ik veel interessante dingen. En wat volgde de film destijds het echte leven van Sisi, behalve dat die stopte voordat de ware ellende begon, nou ja, zij reisde wél heel veel. Wat ze allemaal meenam, zag je ook. Gaandeweg raakte ik toch weer helemaal in de ban van deze vrouw. “Kijk maar rustig, hoor’ zei Kwaster die dit ongetwijfeld al verwacht had.

blog 013Maar goed, toen snel naar het echte Paleis. Daar zagen we veel van de Oranje’s, van de stadhouders, van de Willem-koningen en hun echtgenotes en van koningin Wilhelmina (en prins Hendrik) en van prinses Juliana, de kamers, de kabinetten en de zalen, meubels maar vooral veel schilderijen. Het is ondoenlijk om een keus te maken; u kunt er het beste zelf eens naar toe gaan. Het is echt heel boeiend, ook al bent u niet zo geïnteresseerd in het koningshuis. Het is tenslotte toch ‘onze’ vaderlandse geschiedenis. Ook wat foto’s? Nou, een paar dan. Bij Sisi mocht je helemaal niet fotograferen, dus kocht ik wat kaarten in de Paleiswinkel (hihi). Is weer eens wat anders dan een museumshop, hè? Verder mocht dat wel, zonder flits uiteraard. Kijk:

blog 004blog 010blog 011blog 003blog 019

foto 2 Sissi met lange haren (O wat ben ik jaloers)
foto 4 Wilhelmina, Hendrik en Juliana in 17e-eeuws kostuum geschilderd
foto 5 Galerij
foto 6 Kinderen van stadhouder Frederik Hendrik
foto 7 Een van de vele boeketten uit eigen tuin, zoals mijn vriendin vertelde.
foto 8 vergeten welk kabinet dit was. Let op spiegel.

13 gedachten over “Paleis het Loo

 1. Mooi om een fb-vriend in het echt te ontmoeten en dan ook nog door een uitnodiging. Leuk!
  Toch nog een collectie die je boeide, zie ik, haha. Sissifilms heb ik nooit gezien, wel haar geschiedenis gelezen. Interessante vrouw.

 2. Oh…. Wat een mooi verslag. En wat heerlijk dat jullie zo hebben genoten. En oh ja die prachtige haren van Sissi. Ben ik ook jaloers op.
  Maar verder was haar leven droef.
  Dus dan accepteer ik maar een Polletje Piekhaarkapsel.

  Stoer dat jullie die wereldreis hebben durven maken: het onbekende tegemoet en ook dan nog zo’n deurbelevenement beleven.

  Wij hebben in elk geval genoten. Tot snel weerzien.
  Als jullie nog durven. 😉

 3. Ik zie je foto’s. Mooi. Je hebt er de mooie dingen uitgehaald.
  Die eerste is een schilderij ter ere van de vijfde verjaardag van Juliana. Daar hebben Wilhelmina en Hendrik zich voor verkleed.
  Het schilderij is gemaakt naar een foto.

  De andere foto is op de galerij. Alwaar ook de sabelhouwen nog in de vloer zitten.

  En natuurlijk de prachtige boeketten die elke week ververst worden.

  Ik zie ook een deel van de verzameling van koningin Mary die helemaal dol was op Delfts Blauw aardewerk.
  Haar verzameling was gigantisch. Om het nog mooier uit te laten komen waren er spiegels in het plafond geplaatst.

  Ik geniet nog steeds van dit prachtige paleis.

  Ik hoop jullie de volgende keer te mogen verwennen met een privé gids.

  Liefs
  Joyce

  • Dat zou erg leuk zijn samen met jou, een deskundige, het Paleis nog een keer te zien. Wij waren ergens de audiotour misgelopen, dus enige uitleg zou geweldig zijn. Ik ben wel afhankelijk van Hans, omdat ik zelf geen auto rij. Hoe is de verbinding eigenlijk met de trein? Weet jij dat?
   Een goed weekend met mooi weer gewenst.

 4. Ja paleis Het Loo. Ik heb er als Apeldoornse van geboorte heel veel mee. Vroeger mochten wij wel eens mee naar bepaalde activiteiten die voor het personeel georganiseerd werden omdat wij familie hadden die bij paleis Het Loo in dienst waren. Dat schilderij van die blote kindren zou ik niet in de kamer willen hebben hangen.

 5. Ja, jij bent de enige Aleida, een oplettend lezertje zoals men bij heer Bommel zegt. Ach, het was een misverstand over de datum, waar we later hartelijk om gelachen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s