De wonderjaren

blog 017Ik ben vandaag naar het museum van de 20e eeuw in Hoorn geweest. Het is vanaf het station een heel eind lopen en daarom doe ik dat het liefst met mooi weer. Dat was het dus vandaag. Er is daar een tentoonstelling ‘De Wonderjaren’. Het gaat over de jaren vijftig, de periode van de wederopbouw. Er is over die tijd heel veel te zien. Meubels, speelgoed, boeken, tijdschriften, keukens en kookspullen,kleding en heel veel foto’s waarin de tijd van toen herleeft. Voor de wat ouderen is het een tentoonstelling waarbij je steeds denkt: “O ja, dat was zo, goh, dat kon mijn moeder wel zijn. Ja, zo’n badpak had ik ook enzovoort. Voor de jongeren is het ook leuk al die dingen van vroeger te zien. Bovendien wordt hen gevraagd wat voor eten ze vroeger niet lekker vonden, wat hun lievelingsboek was en nog meer van die dingen en dat kunnen ze op een briefje schrijven en opprikken. Het is grappig om er wat van te lezen. Ik las bijvoorbeeld ‘snotlof’ waar iemand witlof bedoelde –ik zie het voor mij- en ook las ik: …álles wat mijn moeder kookte… niet zo aardig voor die onbekende moeder die vast haar best deed. Dus voor wie daar een reis voor over heeft, het is beslist de moeite. Bovendien ligt het museum op een buitengewoon mooi punt aan de Hoornse haven.

blog 018blog 015blog 019blog 021blog 022blog 023blog 031

O ja, dat ben ik nog vergeten. Op de heenweg moest ik opeens heel nodig naar de toilet –kan gebeuren, nietwaar?- en ik nam na dat geregeld te hebben, plaats op een terrasje aan de Appelhaven of Bierkade, dat weet ik nu even niet. Zij hadden de rode loper voor mij uitgelegd, jawel en ik zat daar heerlijk in het zonnetje. Voor de eerste keer dit jaar. Goed, het is een eindje lopen, maar je passeert menig café met een terras, zoals het Veerhuys, de Hoofdtoren en de Volendammer, berucht omdat daar eens een man is vermoord! Ook passeer je een vishandel waar je allerlei broodjes kunt krijgen met haring, met zalm, met garnalen en noem maar op. Kortom je kunt er een echte uitgaansdag van maken.

blog 033

10 gedachten over “De wonderjaren

  1. Altijd leuk al die oude spullen! Er komt dan vaak weer veel van vroeger boven drijven. Het was heerlijk vandaag!!

  2. Hoorn staat bij mij al een heel tijdje op de nominatie om deze plaats te gaan bezoeken. Wie weet, deze zomer wel

  3. ja die moeders van toen, ze kookten alles veel te lang en te gaar. Spruitjes gingen naar zwavel smaken dus werden geserveerd met appelmoes anders kreeg je het niet door je keel. Mijn moeder kocht 4 kilo spinazie en daar bleef maar een klein pannetje van over.

  4. De tentoonstelling kan me niet zo bekoren maar een wandeling langs alles wat je opno4emt zou me wel smaken. Ik ken die plaatsen vluchtig (met de auto er langs gereden) maar zou ze graag eens bezoeken.

  5. Kijk eens aan, krijgen we nog tips en adviezen er bij! Maar dat geeft wel aan hoezeer jij er tevreden mee bent! Altijd leuk, oude spulletjes bekijken, maar met mate.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s