Wat een dag

Het begon dus zo mooi, zoals ik al schreef. Ik stond op het station te wachten op de trein naar Amsterdam en keek naar die velden waar zo’n sprookjesachtige nevel boven hing. Ik maakte een foto en voelde mij helemaal happy. Ik zou naar Artis gaan en had er zin ‘an’. Maar waar bleef die trein nou toch? En dat zei ik ook hardop. “Hij gaat om 13 over” zei iemand. Hee, dat was dus veranderd. Dan had ik toch nog een trein eerder kunnen halen, nou ja, dat was ook niet zo belangrijk. Daar was hij al en wij stapten in. Ik las wat en keek naar buiten en zo was ik snel in Amsterdam. Ik vergat NIET uit te checken en liep naar tramlijn 9. Er kwam een man aan, die ieder van ons een vervangende route ging wijzen. “En u?” vroeg hij. “Naar Artis” zei ik. “De metro, twee haltes” zei hij. Ik moest onder de grond, terwijl ik dat in Amsterdam nog nooit gedaan had. Ik liep een heleboel trappen af, zag geen aanwijzingen staan, iedereen liep allerlei kanten op en daar stond ik. Toch –op de een of andere manier- heb ik het gevonden. Vól die metro, ajakkes wat ongezellig.

 

Ik stapte uit op het Waterlooplein (want 2e halte) en moest dus nog een aardig eind lopen. Gewoon de tramlijn volgen, dacht ik, maar de weg kwam mij steeds minder bekend voor. Bovendien zag ik ook geen tramlijn daar. Nou ja, daar stond een groepje mensen te pauzeren (want roken) en die zouden het wel weten. En ja, ik zat helemaal fout. Maar er was een man bij, die het mij haarfijn uit kon leggen. “Recht naar die slagbomen, tegen die huizen aanlopen en dan naar rechts en meteen naar links. Komt u zo bij de ingang van Artis”. En ja, dat deed ik goed, daar was die mooie poort met die gouden adelaars, hiep hoi.

Ja, een eendenpuzzel a.h.w.

Ik ging naar binnen en daar begon dan eindelijk het grote genieten. Hoewel…ik toch een beetje zat te tobben hoe het nu zou moeten op de terugweg. Zou ik een metrostation kunnen vinden of het hele stuk moeten lopen naar het Centraal? Nou ja, het was er mooi. Er stonden volop krokussen, vooral witte en narcissen, ook vooral witte met een oranje toetertje en sneeuwklokjes en hier en daar al tulpjes, nee geen witte, maar rode. Ik genoot van de dieren, van de kinderen en maakte foto’s.  Afijn, het leek mij verstandig om niet te laat op de terugweg te gaan, vanwege die geheimzinnige lijn 9. Maar BOF BOF hij reed weer gewoon. (wordt dadelijk vervolgd)

Verder   “ Nou hee, is dat nu alles?” zult u zeggen.  Nee, beste lezers, het ergste moet nog komen. Ik reed dus met lijn 9 naar Centraal en stapte uit. Ik liep naar de betreffende gang en dacht: Zo, mij kan niks meer gebeuren. Even wachten en daar kwam mijn trein. Het was druk in de trein maar ik had nog fijn een zitplaats. Enfin ik lees weer wat, ik kijk wat rond en daar wordt wat omgeroepen. “De volgende stopplaats is Heilo”. Wat? Heilo?  “HEILO??”   riep ik. “Gaat deze trein niet naar Enkhuizen???”  Mijn coupé begon zich er meteen mee bezig te houden, “in Alkmaar dadelijk uitstappen, ik zoek het perron even op, ja spoor 3, 13 over 6 en dan naar Enkhuizen”. Beteuterd zat ik daar. O wat erg en o wat vreselijk stom. Nee hoor, kan iedereen overkomen, zei mijn coupé. En “hier moet u eruit en goede reis” zeiden ze met z’n allen. Daar stond ik dan, op een bijna leeg perron. Er was daar wel een lekker warm hokje en daar ging ik dan maar zitten. Ik belde Hans om mij te melden en Ik raakte nog in gesprek met een meisje, omdat ik nu zo onzeker raakte of ik wel de goede trein zou pakken. En ja, bijna gebeurde het…. toen ik in Hoorn uit de trein stapte, stond daar een trein klaar, maar ik stapte er NIET in en gelukkig maar, want hij ging naar Heerlen nota bene. Ik zag het al voor mij en hoorde mij zeggen: “Hans, ik ben nu op weg naar Heerlen… “  Straks mag ik niet meer alleen reizen.  Nou, dat was het dan. Zo iets overkomt alleen mij, jullie gebeurt dat niet zeker, hè??

18 gedachten over “Wat een dag

 1. Om problemen te voorkomen ga ik nooit met de trein, laat staan met de metro (ook wel bij gebrek aan metro hierzo 😉 ). Maar eigenlijk had je juist een afwisselende spannende dag met behulpzame medeplaneetbewoners en hij eindigde ook goed.

 2. Toen ik nog in Zaandijk woonde en in Amsterdam werkte ben ik wel eens op de terugreis (moe na lange werkdag) mijn eigen station voorbij gereden, terwijl hij daar echt wel even stilstaat. Moest mijn vader me uit Purmerend of Uitgeest ophalen. En de verkeerde trein heb ik ook wel eens gepakt hoor! Ik reis nou zelden of nooit meer per trein, geen zin meer in wachten op tochtige stations. En gedoe als het mis gaat.

 3. Wat een spannend verhaal! En die laatste zin maakte mij onbedaarlijk aan het lachen. Want ja, ik maak zoiets ook wel mee hoor! En ik ben vast niet de enige!
  Maar evengoed, ondanks de ‘blundertjes’ of misschien wel juist daardoor, mijn complimenten voor dit verhaal dat je weer zo heerlijk beeldend en humoristisch hebt geschreven!

 4. Wat een avontuurlijke dag was dat, en wat een leuke coupe, met levende mensen die niet alleen op hun telefoontje zitten te kijken. Maar wat die telefoon betreft: jij hebt er ook een, verdiep je eens in de mogelijkheden. Als je google maps opent zie je meteen waar je bent, en dan typ je bijvoorbeeld Artis in en dan kun je vragen om de route, of om de beste ov-verbinding. En als je de NS-app erop zet kun je zien op welk perron je trein vertrekt. Gewoon proberen! Ik ben in dat opzicht ooit ook digibeet geweest, maar toen ik oudere mensen naast mij handig bezig zag (als ik bijvoorbeeld weer eens in een vertraagde trein zat en niet wist of ik aansluiting had) om informatie te krijgen over de treinen vond ik dat ik dat zelf toch ook moest kunnen, en echt, even in duiken en dan blijkt het allemaal reuze mee te vallen.

  • Ik heb er nog geen , hoor. Alleen een ouderwets gevalletje. Maar je hebt gelijk, het zou wel handig zijn.
   Het is natuurlijk wel zielig voor die reizigers, die zo mij ,arme, onwetende, kunnen helpen, want echt, ze keken allemaal op van hun telefoon en begonnen meteen te zoeken.
   Maar ik zal er eens serieus over denken.

   • haha welnee, niet zielig, wat voelden ze zich allemaal lekker nuttig met hun informatie! Iedereen vindt het natuurlijk heerlijk om jou te kunnen helpen dus eigenlijk heb je zo’n ding ook helemaal niet nodig 😀

 5. Hier rijdt alleen een bus,daar kan weinig mis mee gaan. Ik krijg het wel spaans benauwd in de auto als een voor mij vertrouwde route die ik toch al niet te dikwijls rijd ineens is afgesloten of veranderd. Zo heeft iedereen wel wat. Gezellig hoor zo’n treincoupé volgende keer een grote zak snoep mee, kan je delen 😀

 6. Pfffft, ik word al nerveus van dit verhaal, laat staan dat ik kalmpjes met de trein ga. De bus vind ik geen probleem, maar perrons en treinen en dat je dan ineens in Heerlen bent……Al kreeg ik geld toe dan wilde ik nog niet naar Heerlen 🙂 Maar je hebt je heel goed staande gehouden en je bent ook heelhuids thuisgekomen. Wat een opluchting. Ik heb de eendenpuzzel opgelost, hoor.

  • Gekke foto hè? Ik probeerde ze alle drie op te krijgen met hun kontje omhoog, dat lukte niet. Toen maakte ik maar een foto op hoop van zegen.
   Ik mag nu zondag gratis met de trein vanwege de boekenweek, maar ik heb eventjes mijn bekomst van de trein. Bovendien is het hier berekoud.

 7. Ik check altijd een paar keer voor ik instap of het de goede trein is. Onzin eigenlijk, tenzij het de laatste trein is van die dag, want dan kan het wel even een ‘dingetje’ worden. Mijn collega vroeg het, als het even kon, gewoon aan de machinist. Zo iemand weet natuurlijk zeker waar hij heen gaat. Fijn dat je zo goed geholpen werd

  • IK vroeg het ook altijd aan iemand zo maar voor de zekerheid, Doe ik het één keertje niet, whaps!
   Nu schijnt er zo’n schermpje in de trein te hangen waarop staat waar die heen gaat; hoor ik nu pas. Zo, weet jij het ook Aleida. Groetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s