Een Gloxinia

Sinds kort ben ik in het gelukkige bezit van een Gloxinia , gekregen van Hans.  Nog nooit van mijn hele leven heb ik een dergelijke plant gehad. Vroeger –in mijn kringen dan- was dat een ordinaire plant. Ik moet zeggen dat hij, de plant er toen, lang geleden, heel anders uitzag, lang niet zo mooi als dit exemplaar. Het waren toen planten die je alleen in ouderwetse huiskamers zag, voor ieder raam met gordijntjes eentje, zo in die geest. Kijk ik heb een foto van hem gemaakt én ik heb hem vandaag verpot, zodat ik hem gemakkelijker water kan geven. (Zou ik eigenlijk ZIJ moeten zeggen?  Namen die eindigen op een A zijn vrouwelijk. Ja echt waar!  Maar ja, toch zie ik hem als een HIJ.)

Met deze warmte wil hij best veel water en wat bloeit hij prachtig, niet waar? Gek is dat eigenlijk, die mode zelfs in de plantenwereld. Vroeger hadden veel vrienden altijd een parapluplant, die je heel nat moest houden. Op het moment zie ik die nergens meer. Ook waren Sanseveria’s gewoon belachelijk, maar sinds het tot zo’n leuke studentenplant is ge-upgraded, is die in de winkel ook meteen heel duur geworden.  Alles, ja alles is tegenwoordig aan mode en style enz. onderhevig, het is gewoon te gek, vind ik. Soms lees ik wel eens over iets, dat het weer MAG. Nou, dat bepalen we toch zelf, ja toch niet dan??

Advertentie

21 gedachten over “Een Gloxinia

 1. Mooi hoor! Ja wat een flauwekul die mode allemaal he? Wat wel of niet mag ….. Hahaha! Die mode-nazis kunnen me wat. 😛

 2. Ik zag laatst pantoffelplantjes bij een bloemenzaak. Vroeger miepte het van die dingen, maar nu zie ik ze eigenlijk nooit meer. Voor de ramen op een tafeltje in ouderwetse kamers stond toch een clivia? Met van die grote smalle bladeren opzij en dan eens in de zoveel jaar ging hij bloeien. Zie ik ook nooit meer (en m.i. geheel terecht :-). Jouw glox is in ieder geval mooi.

  • Een clivia bloeit elk jaar hoor, prachtige bloemen en ze passen ook zo goed in een smalle vensterbank! Ik heb een vriendin die heeft stekken zat want die maken ze ook elk jaar nieuw aan, dus mocht je behoefte hebben….

   • Bloeit ieder jaar idd Ria. En weet je wat leuk is? Ik kreeg onlangs vier zaadbollen van mijn Zuid Afrikaanse vrienden toen ze bij ons waren. In iedere bol zitten meerdere zaden. Ik heb twee oranje en twee gele zaadbollen. Ik zal het op Facebook laten zien!

  • Nee, ik ook niet, hoor Ria. Ik trek mij ook negens wat van aan. Trouwens wij kregen ooit ook eens een Clivia van iemand en die vond ik ook heel mooi, vooral als hij bloeide natuurlijk.

 3. hjij is wel mooi, maar komen er wel bijen, vlinders of zweefvliegjes op af? zo te zien is er bij deze beauty niet veel nectar te halen, komt vaak voor bij die moderne paradepaardjes van de kwekers.

  • Dit is een kamerplant Fialas. Buiten in de tuin staat veel voor de bijen. Ik had ook nog bloemen willen zaaien speciaal voor de bijen, maar -stom stom- was het vergeten en later kon het niet meer.

 4. Wat ik me van vroeger herinner waren begonia’s. En aan de muur hing plotseling een hertshoornvaren, geen gezicht maar de gever zei dat het chic was. Die mode was er altijd al. ☻

  • Nee Tagrijn, er zijn door kwekers planten doorgekweekt en doorgekweekt totdat er soms de raarste planten ontstaan, die men al of niet mooi kan vinden.

 5. Wat mooi is, is gewoon mooi. Althans voor mij dan. Mode volgen is je eigenheid verloren laten gaan. Ik vond vroeger Sanseveria’s lelijk (vrouwentongen….. 😥) en nu nog.
  Maar ach…. ik ben ook al lang uit de mode. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s