Etalagebenen

Slecht nieuws, mensen. Mijn benen doen niet meer wat ze zouden moeten doen en tot nog toe ook altijd deden. Dat heet in de volksmond ‘etalagebenen’. Er is ook een Latijnse naam voor, maar die ben ik vergeten.

Ik was op de 3-maandelijkse controle bij mijn diabetesverpleegkundige Bernadette en toen wij het over beweging kregen, zei ik wat nonchalant: “Ja, de laatste tijd loop ik wat moeizamer, ik moet af en toe even stoppen maar dan gaat het weer, hoor. Zal wel de leeftijd zijn, denk je niet?” Nee, dat dacht zij helemaal niet. Zij dacht aan etalagebenen. Ik moest dan en dan terugkomen en dan zou zij het onderzoeken. En het was zo.

Voor verdere controle moest ik naar de vaatschirurg. Ach dat zal wel een tijd duren, dacht ik optimistisch. Maar nee, de volgende dag werd er gebeld en een afspraak gemaakt. Ik kreeg extra medicijnen en werd vervolgens naar fysiotherapie verwezen om daar ‘looptherapie’ te gaan doen. Ook daar werd ik al meteen opgebeld en er werd een afspraak gemaakt voor een intakegesprek.

Dat heb ik inmiddels gehad en maandag (morgen dus) sta ik in alle vroegte op de loopband  (half 10 al). Er is mij veel uitgelegd, waarvan ik ook al veel vergeten ben van de schrik, maar het schijnt zo te zijn dat ik dóór moet lopen, als ik pijn krijg en dat dan mijn lijf nieuwe aders gaat aanmaken én dat gaat niet snel; het hele traject kan wel een jaar duren. Tjonge, ik ben er niet blij mee. Ik heb behoorlijk de pest in. Doe je vier of vijf jaar trouw je wandelingen en dan krijg je dát.

Advertenties

26 gedachten over “Etalagebenen

 1. Ai Thérèse dat is zeker niet leuk. Maar het goede nieuws is dat looptherapie heel goed helpt en dat je dus meestal geen operatie nodig hebt. Maar dat door de pijn heen lopen lijkt mij wel heel lastig! Sterkte en een 🌺.

 2. O jé, een tegenvaller en je maakt zo graag een wandelingetje. Dat het veel voorkomt troost niet.
  Het is snel gegaan, de afspraken en zo.
  Misschien helpen de oefeningen, ik hoop het van harte. Succes!

 3. Hè bah, dat is zeker niet leuk voor jou. Maar er is wel iets aan te doen gelukkig. Doe je goed je best om er snel van af te komen, Thé. Sterkte, hoor!

 4. De Latijnse naam is: Claudicatio Intermittens. Heel vervelend Therese, Ik herinner me dit uit mijn verpleegsterstijd. Er werd hierbij geadviseerd:”Door de pijn heenlopen en niet roken”. Sterkte Therese.

 5. Wel weer een mooi neologisme: vaatschirurg = vaat-schirurg – het blijft even lastig hoor ! met die ‘claudicatio intermittens’ oftewel ‘perifeer arterieel vaatlijden’ ; Fons Jansen sprak: ‘Het is leuk dat ik weet hoe het heet, maar wat DOEN we eraan ??’ Oh, ik zie dat Margriet van Engelen het ook al heeft geschreven. Sja, niet roken doen we al een poosje – nou nog gewoon door de pijn heenlopen. Is dat nog actueel? Moet je niet luisteren naar je lichaam? Nou ja, de geleerden zullen het wel beter weten. Sterkte. Tegen beter weten in ga ik maar stoppen, met roken en pijnlijden [ nou ja, roken al sedert 45 jaar ] en pijn: heb ik geen zin in.
  Nou, ik zie dat je al veel medeleven hebt – dus: ik ga s kijken wat ik aan mijn problemen kan doen. Wens je desondanks een prettige tijd toe, en uiteraard: beterschap

   • Dat kan de huisarts uitzoeken toch?

    Zjoizie sukkelt nog voort. De operatie had een grotere impact dan gedacht en ijlt wel erg lang na door de diverse complicaties.
    Dat is wel balen.

    Maar wij waaiden vorige week (letterlijk in heuse stormen) wel heerlijk uit op schoon Vlieland. Geluk op een eiland.
    En mijn lieve Friese Skriuwer steunt mij in alle opzichten. Dus ik klaag niet.

    Liefs en beterschap lieve Thérèse.
    En vergeet niet je bloed te laten nakijken.
    Vit. B-tekort kan ook van invloed zijn op jouw klachten.

 6. Ik heb er wel eens van gehoord, kwam op Scharendijke regelmatig een wat oudere heer tegen die af en toe op zijn rollator ging zitten vanwege zijn etalagebenen. Ik zou er maar eens flink op los googelen en er wat over lezen, die vit B lijkt me al een goeie, het is in elk geval te proberen! In elk geval niet bij de pakken neer gaan zitten hoor. Sterkte ermee!

 7. Nou ja, dat verwacht je toch niet bij jou….jij maakt bijna elke dag een wandeling. Niet leuk en niet eerlijk. Sterkte en…tja…doorzetten maar.

 8. Sterkte ermee Thérèse, en zeker met dat doorlopen.
  Ik ken iemand met dat euvel en die loopt elke morgen. Want, geen zin in een operatie.

 9. Tjonge Therese, dat is niet echt eerlijk he. Je wandelt al zo goed..soms is ouder worden gedoe. Bah. Waarom weet ik niet, maar nou net dit bericht kwam bij mij tussen de reclames terecht, vandaar mijn late reactie.
  Sterkte en een dikke zoen.

  • Dank je lieverd! IK heb al drie keer op de band gelopen. Maar ’t is zinloos hè: want je komt nergens, haha.
   Ik heb ook gezien dat je bij ‘mijn’ cluppie komt. Leuk.

 10. Net wat iedereen al zegt; voor jou extra vervelend omdat je ’n fervente wandelaarster bent.
  Alleen als je wandelt loop je meestal niet door (vandaar ook die naam, ’n etalage biedt dan de mogelijkheid om even stil te staan) en op zo’n loopband wel. Denk ik.
  Ik werd getriggerd door het blog dat volgde (deze gemist), ik heb iets dergelijks maar ik voel geen pijn, alleen ’n enorme stijfheid, alsof ik houten benen heb. Er mee naar de huisarts gaan ligt niet direct voor de hand in mijn geval maar als het nog houteriger aan gaan voelen moest ik er toch maar eens heen.
  Sterkte Thérèse, en net wat je zelf al zei; de HH geneesheren kunnen vandaag de dag zóveel dat dit ook wordt opgelost. Succes hoor! En doorzettingsvermogen. 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s