Een middagje uit

Gistermiddag kreeg ik opeens de kriebel, dat wil zeggen dat ik het dringende gevoel had, dat ik er even tussenuit moest. Voor de trein was het al aan de late kant, dus maar eens even Kwaster gepeild. “Zou jij het niet leuk vinden, Kwastertje, om even naar Alkmaar te rijden en die tentoonstelling in het Stedelijk Museum te gaan bekijken?” vroeg ik dus. Kwaster keek mij stomverbaasd aan. “Nu?” vroeg hij. Ja, hij kan weken tevreden thuis zitten, maar ik heb juist wat afwisseling nodig. Dan kom ik helemaal ‘opgeladen’ weer thuis. Ik doe dan van alles tot… de volgende uitgaansvlaag bezit van mij neemt. Het was dus weer zo ver, maar ’s ochtends had ik het nog niet zo gemerkt. Meestal voel ik het de avond tevoren al. Enfin, Kwaster vond het goed en vliegensvlug gingen wij op weg. Tenslotte hebben wij allebei een museumjaarkaart en dan moet je die gebruiken ook, maar dat tussen haakjes.

Er was een tentoonstelling van Piet van Wijngaerdt, de grondlegger van de Bergense School noemt men hem. Van wat ik begrepen heb, bleef hij eerst ‘klassiek’ schilderen in de trant van de Haagse school en wilde hij niets weten van dat moderne gedoe. Maar later sloeg hij om en experimenteerde erop los. Het legde hem geen windeieren want al spoedig was hij een van de beroemdste schilders van zijn tijd. Ik heb maar wat verschillende foto’s genomen, zodat u een indruk krijgt. Ik zelf vond het een mooie tentoonstelling.

Advertentie

11 gedachten over “Een middagje uit

  1. daar had ik bij willen zijn, nooit gehoord van die man maar het is mooi werk, Tijdgebonden en juist daarom vind ik het mooi. ….van een afstandje, hoe vind je mij nou weer…..Het is goed dat er in kleinere plaatsen musea zijn die aandacht hebben voor lokale kunstenaars.Heb dat ook ervaren in kasteel Doorwerth. er is zoveel moois dat wij missen door de kassamagneten van de grote musea.

    • Ja zeker, dat is waar. En als je dan bij die grote musea ook nog een afspraak moet maken, heb ik helemaal de pest in.
      IK vind het ook leuk dat de meeste kleinere musea altijd wisseltentoonstellingen maken. Zo heb ik al vaak heel mooie en bijzondere tentoonstellingen gezien in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en in Hoorn in het West-Fries museum.
      Groetjes Fialas.

  2. Schilderijen spreken mij ook aan. Je hebt gelijk, hoor Thérèse, het is gewoon leuk om er spontaan op uit te gaan. Idee meteen uitvoeren. Lang leve de MJK, vind ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s