De wonderlijke plantenwereld

Laatst was ik zo trots dat de gekregen Stephanotis weer ging bloeien en in zijn enthousiasme maakte hij nóg meer bloemen, maar… ik vergat hem ’s middags even uit de felle zon te zetten. Wij hebben door de hoge ramen in de school geen zonweingen en dan is het best moeilijk om goed voor je planten te zorgen. In ieder geval zag ik toen heel wat verkleurde gevlekte bladeren door de zon, denk ik.

Ook heb ik een heel aparte Kalanchoë. Hij leek vol met witte druiven te zitten, maar opeens zag ik een heleboel gaatjes zitten en zwarte puntjes op de vensterbank. “Zal ik hem maar weggooien, Kwaster?” vroeg ik. “Nee, zet hem maar buiten, even aankijken maar…”. Dus dat deed ik. En wonder boven wonder REEDS de volgende dag zag hij er prachtig uit, zijn zielige druifjes waren in één nacht allemaal mooi roze geworden. Hoe dat kan? Buiten krijgt hij net zoveel zon als binnen, want de tuin ligt op het zuiden. Maar ik was er blij mee.

Ik had stekken gekregen van een zgn. Bladcactus. Mij was beloofd dat hij over een tijd –niet al snel- prachtig zou gaan bloeien met bloemen die nog heerlijk ruiken ook. Maar zag ik tot mijn verbazing: hij heeft nu al een grote knop. Leuke verrassing, niet? Over de tuin zullen we het nu maar niet hebben. Ik doe mijn best en gieter ’s avonds behoorlijk wat. Het ene doet het goed, het andere minder. Goede tijden, slechte tijden, GTST zeg maar.

Update:

12 gedachten over “De wonderlijke plantenwereld

 1. Kalanchoë en stokrozen zijn in ieder geval sterk. Dankbare bloemen.
  De rest van de platen overleven vast wel en wie weet wat de stephanotis nog gaat doen.
  Succes.

 2. het is eigenlijk net zoiets als het opvoeden van kinderen: soms moet je ingrijpen en soms is het beter helemaal niets doen. Maar planten hebben meer dan kinderen hun logica, In het wild groeit Stephanotis in een heet klimaat, maar niet in de zon, hij is een liaan,die in de bomen wil klimmen, lekker in de schaduw van het bos floreert hij.en die kalanchoe met zijn dikke gladde blad is een zonnekind, zal ook wel een cactus zijn, net als mijn Christusdoorn, die staat op het terras in de ochtendzon te pronken met zijn feloranje bloempjes. Het moeilijkst is de juiste plek voor de kat te vinden, maar die zoekt het zelf uit.Kijk in de warme zomer waar de kat ligt, dat is het koelste plekje. en als hij het buiten te warm vindt ligt hij geheid binnen, languitonder de ventilator. Je hoort hem niet spinnen want hij is in diepe rust, maar je ziet de haartjes op zijn buik bewegen.

  • Dank je voor je uitgebreide reactie. De Kalanchoë kan aardig tegen de zon en de Stephanotis minder. Had ik toch gevoelsmatig gelijk.
   Had jij wel eens zo’n rare K. gezien? In plaats van bloemen een soort bellen, leken op druiven toen die nog groen waren.
   Alles goed met jou? Liefs T.

 3. Jij hebt niet alleen groene vingers, maar ook groene krachten en grroene gedachten! Daar komt het van. 😃🍀

 4. De meeste planten in de tuin hebben het moeilijk. Gelukkig bloeien de rozen wel gewoon. Ben ik een keer thuis dat ik het kan zie, wil ik het ook graag zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s